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QUESTIONS AND ANSWERS 

 

Title: 
Request for Standing Offers (RFSO) - Northern Contaminated Sites 

Program, Major Mine Closure Project Services 

Solicitation Number: 1000227875 

QUESTION 1: 

Will there be an indigenous set aside component to this SO? Given the messaging on procurement 

regarding projects that impact indigenous communities, it would seem a perfect fit? 

ANSWER 1: 

The evaluation criteria for the Request for Standing Offer includes a point-rated criteria related to 
Indigenous Opportunities Considerations. At the time of the development of this Request for Standing 
Offer solicitation document, it was determined that based on the market capacity of Indigenous 
businesses with the required major mine closure expertise, that the inclusion of Indigenous 
Opportunities Considerations would be the most effective way to maximize Indigenous involvement 
under potential contracts. The Indigenous Opportunities Considerations provides flexibility for the 
potential contractor to be able to support the delivery of services, such as employment or 
subcontracting opportunities. Although CIRNAC has included Indigenous Opportunities Considerations 
for this Request for Standing Offer solicitation, CIRNAC is not precluded from implementing 
Procurement Set asides for Indigenous Businesses in the future. 

QUESTION 2: 

Section M2 on page 19 of 86 in the above-referenced RFSO refers to Table M2 “Offeror Resource 
Team Structure form” with instructions to “see templates provided in Attachment”. I do not see that 
templates have been provided with the RFSO. Will CIRNAC provide the required templates for 
Offerors’ use? 

ANSWER 2: 

The templates have been provided, please refer to RFSO Amendment No. 1.  

QUESTION 3: 

Can you please confirm that, if awarded a Standing Offer, Offerors will not be precluded from pursuing 
any future design or construction aspects of mine closure at the sites. 

ANSWER 3: 

An award through this standing offer process would not preclude a contractor from bidding on any 
future design or construction procurements. Any potential conflicts of interest would be dealt with on a 
case-by-case basis as they arise. 
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QUESTION 4: 

Can you please provide clarification on the definition of “additional” in the context of Point-Rated 

Criteria for some of the Core Resources? 

For example, for each of the Principal/Project Leaders, Section 1.1 a) we can achieve “up to 30 points 

for demonstrated experience of the Resource on additional* Work Engagements…” Here we can 

present a maximum of 5 WEs (5 WEs x up to 6 points = up to 30 points). These 5 WEs are “in addition 

to the one (1) Work Engagement required in response to the Mandatory Requirement for the Resource 

under each of c) and e) (respectively) (as set out in the SOW, Section 7.3.1).” 

In Section 1.1.b) we can achieve “up to 18 points for demonstrated experience of the Resource on 

additional* Work Engagements…” Here we can present a maximum of 3 WEs (3 WEs x up to 6 points 

= 18 points). These 3 WEs are “in addition to the one (1) Work Engagement required in response to the 

Mandatory Requirement for the Resource under each of c) and e) (respectively) (as set out in the 

SOW, Section 7.3.1).” 

Question 1: I understand that the two WEs presented to meet the Mandatory Requirements for the 

Principal/Project Leaders cannot also be used to meet the Point-Rated Criteria for the Principal/Project 

Leaders. Is this correct? 

Question 2: Can the 3 WEs presented in response to the requirements in Section 1.1.b) also be 

presented in response to the requirements in Section 1.1.a)? In this scenario, we would present 7 

distinct WEs in total (for example: WE #1 and WE #2 to meet the Mandatory Requirements; WE #3, #4, 

#5, #6, and #7 for Section 1.1.a); and WE #3, #4, and #6 for Section 1.1.b)).  Is this correct? 

Question 3: What details are required to demonstrate that the two WEs meet the Mandatory 

Requirements for the Principal/Project Leaders? 

ANSWER 4: 

Answer 1: Correct, the same work engagement used to meet a Mandatory Requirement cannot be 
used to meet the matching Point-Rated Criterion for the proposed resource.  

Answer 2: Yes. Work engagements presented against the Point-Rated Criteria can be used to satisfy 
multiple Point-Rated Criteria. 

Answer 3: Please refer to the Offeror submission tables (Table M3 / R1) provided in Amendment #1. 

QUESTION 5: 

Can you confirm that all categories will be included in the calculation of the Offeror’s Average per hour 

rates – including those that may not have proposed resources associated with them in the bidder’s 

proposal (e.g. if a junior consultant is not put forth at the time of bidding, the category’s rate would still 

be included in the average calculation used to determine the financial bid evaluation) ? 

ANSWER 5: 

Yes, as indicated on page 11, all categories will be included in the calculation of the Offeror’s Average 
per Hour Rates. Offerors are required to provide a rate for all categories. 

QUESTION 6: 

The following is a requirement for the “Principal / Project Leader” role, from Section 7.3.1 of the RFSO 
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 (page 57 of 86): “d) At least three (3) work engagements in the last 10 years as a Lead, delivering 

services comparable to the Services as defined in Sections 5.2.1 - 5.2.8 of the Statement of Work 

(SOW) in support of three (3) distinct Major Mine Closure Projects in a context where the Resource 

actively engaged with public, industry or community stakeholders OR for a Northern Mine OR for a 

Remote Mine.” Could CIRNAC please confirm if, for example, we include a work engagement for a 

Northern Mine, then that work engagement does NOT need to include stakeholder engagement to 

receive full points? 

 

ANSWER 6: 

Correct, the Major Mine Closure Project needs to demonstrate one (1) of the three conditions: 

1) in a context where the Resource actively engaged with public, industry or community 
stakeholders; OR 

2) for a Northern Mine; OR 

3) for a Remote Mine. 

QUESTION 7: 

Point Rated Criteria 1.1 on page 22 of 86 of the RFSO indicates that work engagements in addition to 

those presented in response to Mandatory Criteria M3 (page 19 of 86) must be submitted. As an 

example to clarify the requirements for each role, could CIRNAC please confirm how many projects 

should be submitted for each Principal / Project Leader? For full points, should bidders submit a 

minimum of 11, maximum of 17 projects for each Principal / Project Leader? These numbers are based 

on the following instructions: 

a. A minimum of three (3), maximum of nine (9) to demonstrate the minimum qualifications set out in 
RFSO Scope of Work Section 7.3.1 (page 57 of 86), addressing Mandatory Criteria M3 (page 19 of 
86); AND 
 

b. Up to five (5) additional projects not included in in the response to M3, to meet requirements of 
Point Rated Criteria 1.1.a (page 22 of 86); however, if fewer than 5 work engagements are 
submitted in response to R1.1.a, then that bidder cannot receive full marks of 30/30 points; AND 
 

c. Up to three (3) additional projects not included in either M3 or R1.1.a, to meet requirements of 
Point Rated Criteria 1.1.b (page 22 of 86); however, if fewer than 3 work engagements are 
submitted in response to R1.1.b, then that bidder cannot receive full marks of 18/18 points. 
 

ANSWER 7: 

For full points for the Principal / Project Leader on R1.1, a minimum of eight (8) Work Engagements to 
a maximum of 17 Work Engagements may be presented that demonstrate all requirements. 

a) For the Mandatory Requirement M3, a minimum of three (3) to a maximum of nine (9) Work 
Engagements may be submitted against the Mandatory Requirements. 

b) For Point-Rated Criterion 1.1 a), up to five (5) additional Work Engagements that are distinct from 
the Work Engagement presented for M3 7.3.1 c) may be presented. Five (5) additional Work 
Engagements demonstrating the requirements of R1.1.a) would be required to achieve full points 
on R.1.1.a). 

c) For Point-Rated Criterion 1.1 b) up to three (3) additional Work Engagements that are distinct from 
the Work Engagement presented for M3 7.3.1 e) may be presented. Three (3) additional Work 
Engagements valued at $100 Million or more in capital or liability and demonstrating the 
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 requirements of R 1.1. b) would be required to achieve full points on R.1.1. b). 

As stated in section 7.3.1 of the SOW, the same Work Engagement may be put forward against more 
than one (1) of 7.3.1 c)-i) where it demonstrates the requirements. Offerors can thus elect to put 
forward one (1) Work Engagement meeting both of M3 7.3.1 c) and e) OR two (2) distinct Work 
Engagements, being one (1) per M3 7.3.1 c) and e).   

The same Work Engagements may be put forward against both R.1.1 a) and R.1.1.b) where they 
demonstrate the respective requirements. 

In addition, please refer to  Q&A #4. 

QUESTION 8: 

Section M3 (page 19 of 86) states that “Only the minimum number of Work Engagements as identified 
in SOW Section 7.3.1 will be evaluated for consideration of the Resource’s responsiveness to the 
Minimum Qualifications set out in SOW Section 7.3.1.” An example of the referenced Section 7.3.1 
instruction is as follows: “At least one (1) work engagement in the last 10 years as a Lead delivering 
services on a Major Mining Project for a Mine located in the North or a Major Mine Closure Project for a 
Mine located in the North” (Section 7.3.1.A.c; page 57 of 86). If a bidder submits two (2) work 
engagements to address an instruction like this, and the first does not, in CIRNAC’s eyes, meet the 
minimum qualifications, will CIRNAC then review the second work engagement? If not, we are 
wondering if the “At least one” instructions should read “Exactly one”. 
 

ANSWER 8: 

As Core Team Resources are also assessed against the Point-Rated Criteria at time of RFSO, “at least 
[number (#)]” of Work Engagement(s) is/are required at a minimum in terms of the level of experience a 
Resource is to possess to meet the Mandatory Requirements.  

“Only the minimum number of Work Engagements as identified in SOW Section 7.3.1 will be 
evaluated…” means CIRNAC will evaluate only the identified number of Work Engagement(s) in each 
specific requirement of 7.3.1. For example, CIRNAC will not evaluate a second Work Engagement 
where the identified number of Work Engagements is one (1). 

As noted, Offerors are permitted to submit only up to the maximum number of Work Engagements to 
address the requirements. 

QUESTION 9: 

Could CIRNAC please confirm if we are understanding Mandatory Criteria M1.8 (page 17 of 86) 
correctly? As stated in the RFSO: “At least one (1) Work Engagement MUST demonstrate the Offeror’s 
experience working on Projects that involved Indigenous government or Indigenous community Project 
stakeholders, participants or input; with the Offeror demonstrating experience supporting the eliciting of 
feedback from Indigenous persons or incorporating feedback from engagement consultation with 
Indigenous persons into design/development OR developing or modifying design or costing to 
incorporate Traditional Knowledge.” This work engagement should either demonstrate the 
incorporation of feedback received through consultation and engagement with Indigenous 
Communities, OR the work engagement should demonstrate inclusion of Traditional Knowledge 
received through other means. Either way, the work engagement must have involved Indigenous 
government or Indigenous community project stakeholders or participants. Is that correct? 

ANSWER 9: 

Correct. The Project needs to have involved Indigenous government or Indigenous community Project 
stakeholders, participants or input, and the Offeror’s experience in the Work Engagement for the 
Project needs to include either: 

1) supporting the eliciting of feedback from Indigenous persons or incorporating feedback from 
engagement consultation with Indigenous persons into design/development; OR 
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 2) developing or modifying design or costing to incorporate Traditional Knowledge. 

QUESTION 10: 

With respect to the terms and conditions, (company name removed) requires that a provision limiting 
(company name removed) liability to the contract price be included in the resulting contract. Given that 
the submission of the bid implies acceptance of the terms and conditions, we would like to ask if this 
particular provision can be negotiated either before or after bid submission.  
 

ANSWER 10: 

In accordance with Appendix B of the Directive on the Management of Procurement, CIRNAC is unable 
to modify or limit the contractor’s liability. By submitting a Bid the Offeror accepts these terms and 
conditions. 

QUESTION 11: 

With respect to the security clearance, we have the following questions: 
 
a. Must the IT network be a standalone network without internet access or touching other internal 

networks? 
 

b. We could not find the reference “Part 3 - Section IV Additional Information” (Section 6.1 Security 
Requirements, 1 (e)) in the rest of the document. We would like to confirm the locations at which 
the document safeguarding is to be obtained. We assume the offices of (name of company 
removed) unless otherwise indicated by Canada.  
 

ANSWER 11: 

a. We don’t require Protected B networks to be stand-alone (or air-gapped) networks. They can be 
connected to other networks, but require appropriate safeguards to protect the information while it 
is being processed and stored. Refer to the Security Requirements Agreement at Annex D of the 
RFSO. 

b. Part 3 - Section IV Additional Information has been added, please refer to RFSO Amendment No. 
2. Yes, it is the office of the company. 

QUESTION 12: 

Would it be possible to receive an extension to January 14, 2022.  
 

ANSWER 12: 

An extension to the closing date has been granted until January 14, 2022, please refer to RFSO 
Amendment No. 2. 
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QUESTION 13: 

The tables for the mandatory resources (Principal/Project Leader, Senior Consultant, Senior Subject 

Matter Expert) are given in RFSO Amendment 1. We could not find any table templates for Additional 

Resources (Intermediate Consultants, Junior Consultants, Intermediate Subject Matter Experts, Senior 

Technical Consultants and those Senior Consultants & Subject Matter experts outside of the core 

team). Are specific templates for these resources also required? Or should we develop our own 

tables/resumes based on the minimum qualifications as defined in Section 7.3.1 C-D for example?  

ANSWER 13: 

At time of Offer Submission, Offerors are only required to provide qualifications for the initial Core 
Team of Resources (as listed in Mandatory Requirement M3).   

Depending on the Offeror’s response to Point-Rated Criterion R3, the qualifications of a Senior Subject 
Matter Expert Mine Closure Project Lifecycle may also be provided, however there is no specific 
submission table template required and Offeror’s may structure their response to R3 as they determine 
best demonstrates their capacity for this Resource Category. As noted, any other Resources will only 
be assessed by CIRNAC in the event the Offeror is offered any resulting SO and prior to any first Call-
up Award. Other Resources are not required to be submitted at time of Offer. 

 


