
Q: Concerning the specified discharge pressure stated as 26.376 PSIA, we want to be sure it is not 

26.376 PSIG? 

A: The discharge pressure is 26.376 PSIA (absolute).  Units on original data sheet are incorrect.  See 

below for additional info regarding capacity rating. 

 

Q: Would another technology be acceptable such as : 

1)          Multistage cast iron blowers  

2)          Single stage direct drive high speed turbo blowers? 

A: No. Bidders must provide hardware as defined in the SOW. 

 

Q: Please clarify VFD main drive motor starters are not part of our scope, as stated in section 1.1.1.7. 

This is contradicting with section 3.2.12.5, requesting motor to be supplied with VFD starter. 

A: Supply of VFD main drive motor starters is to be included in scope of supply.   

Section 3.2.12.5 is correct. 

Section 1.1.17 is to be deleted and replaced with: 

The intent of this RFP is to supply new, Class approved, compressors, motors, motor variable frequency 

drives, Local Control Panels, Master Control Panel, Bridge Control panels and auxiliary equipment as 

defined herein, and interconnecting controls. This will NOT include, zone valves or valve control 

hydraulic power unit. 

 

Q: Section 3.2.12.1 calls for Totally Enclosed Air-To-Cool motor enclosure. Please clarify, other enclosure 

alternates such as Weather Protected-II (WPII) and Totally Enclosed Fan-Cooled (TEFC) options are 

allowed. Due to space constraints, we are looking at the best motor enclosure option in the market to 

be considered for this project. 

A: TEFC or WPll Motors will be acceptable. 

The new compressor units must operate in ambient air temperature of up to 55C. 

 

Q: Per section 3.2.24, the new compressors are to be designed for output rating of 16168 Nm3/hr 

(@1.013 bar, 0 % RH, 0°C) at 0.811barg. The SCFM conversion equivalent for this metric units is 10,292 

SCFM (@14.7 psia,36 % RH, 68°F), not 11,018 SCFM. Can you please have the SCFM value corrected in 

the contract documents ?. (section 3.2.2.1 & 3.2.2.2, and under Design requirements in technical 

evaluation section on the RFP contract). 

 



A: Errors have been confirmed in the original blower data sheet and the following changes to the 

requirement are to be applied: 

 Delete section 3.2.2. 

 Disregard original Performance data offered previously as Reference Document #4 "Cord Blower Specs" 

 Refer to performance data offered as Reference Document #4a “Cord Blower Performance Data 1982” 

Insert: 

3.2.2 Design Conditions 

3.2.2.1 The new compressors must meet, or exceed the following performance requirements: 

a) Rated capacity: 17,876 m3/hr (1.007 bar, 20 deg C, 100% RH) 

b) Design inlet pressure at blower inlet: 14.6 PSIA 

c) Design discharge pressure at blower outlet: 26.4 PSIA 

d) Compressor turndown capability (% of capacity): 100%-45% 

e) Maximum noise level at each compressor: 100 db 

3.2.2.2 The compressors must be capable of operating with air inlet temperatures between -40 deg C to 

35 deg C without surging or exceeding nameplate power rating of the drive motor over full range of 

operation. New blower effective discharge capacity must not be reduced to accommodate increase in 

inlet air temperature up to 35 deg C.  Effective output must be maintained up to 35 deg C inlet air 

temperature conditions and blower drive power requirement adjusted to suit.   The compressor drive 

power must not exceed 485KW. 

 

Q: Section 6.1.5.1 calls for witness testing. Please clarify if this is testing of the blower performance or 

testing of the Functional testing of the controls panel, valves, blowers and motors?. Also, please clarify if 

we need to include travel and accommodation for the witness testing representatives or if that will be 

taken care by CCGS ?. On previous projects Lloyd’s certification inspectors were witness testing the 

blowers. Please confirm this also should be part of our scope. 

A: Factory testing of compressors, main drive motors, and LCP’s for compressor units must be witnessed 

by a Coast Guard Representative and Class.  

The Contractor must be responsible for coordination and costs of all requirements of Class attendance, 

as required, for Class approval of the new compressor units. 

CG will be responsible for costs and arrangement of CG attendance of the Factory Testing of the new 

compressor units.  The Contractor must confirm the planned date of the factory testing of the new 

compressor units a minimum of eight weeks in advance of the planned test date. 

 

 



Q: On the pricing Annex-B, it doesn’t state anything about the startup trips. Should we provide this as an 

option? Or will this be part of the vessel upgrade contract PO, once a contractor is picked for that 

project. Please clarify. 

A: This ITT is for supply only.  Installation oversight, commissioning and trials oversight will be dealt with 

separately. 

 

Q: I would like to get a clarification on the RFP Contract section 4.2 – Basis of Selection. This section 

indicates a minimum of 475 points on a 900 points scale. Reading through Page 11 of 27, the table 

shows a scoring system of minimum 150 of maximum 400 points. Can you please explain the 900 points 

or if this should be corrected to match the table of 400 points ?. 

A: Correction 475 should be 150 and 900 should be 400 points.  Amendment will be done to make the 

correction. 

 

Q: Also, if one of the bidder is equal to or below the minimum 150 points, will they be declared non-

responsive, and not be considered for the price evaluation section ?. Please clarify. 

A: If a bidder is below the minimum points they will be declared non-responsive. 


