
Questions and Answers #3 - Event Management services - EC Bid Solicitation No. 5000066137 

Q1) Exclusions from Direct Expenses: Audio/Visual equipment

Attachment "1" to Part 3 says: 

"Direct expenses may include but are not limited to:...audio/visual equipment rental;  

However, Section 4.1.4 of Annex A says" 

"NOTE: the EMT will not be responsible for supplying audio/visual equipment nor to oversee its 
distribution at events".  

Can we take it that Section 4.1.4 takes precedence and that the bidder will not/not be expect to 
include in their estimated Direct Expenses the provision of audio-visual equipment at the Canada 
pavilion in Sharm-El Shaikh? 

R1)  The EMT is not responsible for the costs associated to Audio Visual equipment rental 

Q2) Exclusions from Direct Expenses: Simultaneous Interpretation equipment and services

Attachment "1" to Part 3 also says: 

"Direct expenses may include but are not limited to:...simultaneous interpretation equipment 
rental..." 

However, your reply to me below states that "these costs fall outside of the scope of work given the 
level of information available at this point from the Egyptian COP27 Presidency".  

Can we take it that your assurance takes precedence over Attachment "1" to Part 3 and that 
the bidder will not/not be expected to include in Direct Expenses rental of this equipment for use at 
the Canada pavilion, or the provision of simultaneous interpretation services for events at the 
pavilion? 

R2) The EMT is not responsible for the costs associated to simultaneous interpretation equipment rental 

Q3) Hospitality 

Attachment "1" to Part 3 says: 

"All expenses related to hospitality must be included in the firm all-inclusive prices in Table A.1. " 



Many government pavilions at COP provide some kind of light non-alcoholic refreshment on site to 
participants at their events - usually tea and coffee. Canada may wish to do the same. Our expectation 
is that the cost of such services on site will be governed by the service provider services for the venue, 
which has not yet identified by the Egyptian Government.  

Can we assume that the EMT will not/not be expected to include costs for this kind of hospitality on 
site in Sharm El-Sheikh into the overall bid?  

R3) The EMT is not requested to include costs associated to on-site hospitality 

Q4) Travel Costs for the project team on site at COP27 

Section M4 of Attachment "1" to Part 3 says: 

"The Bidder must propose a minimum of three (3) team members for logistical support to the event at 
Sharm El Shaikh" 

However, Section 8, of Annex A says" 

"The bid shall include the travel costs of up to (2) EMT staff at COP27 at Sharm El Shaikh". 

Should we understand these provisions to mean that we must include a minimum team of three 
persons on site in Sharm El Sheikh, but that the travel costs for the third team member (over 
and above the two persons specified in Annex A) can not/not be included in the bid? 

R4) The maximum allowable amount of EMT resources to travel to Egypt is two (2) due to Hotel 
Accommodations availability in the area during this period.   

Q5) Hotel Accommodations 

Annex A says: " Hotel Accommodations in Egypt will be provided by Environment and Climate Change 
Canada for the duration of the event and therefore the Contractor will not need to make any 
arrangements, or providing costing, for hotel rooms".  

Does this provision apply to any additional persons from the EMT team, approved as part of the bid, 
over and above the two persons whose travel costs should be included in the bid? Thus, if we propose 
a team of four persons from the EMT to be on the ground at COP27 that hotel accommodations will 
be reserved and paid for all four persons by Environment and Climate Change Canada?  

Response #5  

No, Canada will only be covering the costs of two (2) resources from the EMT due to Hotel 
Accommodations availability in the area during this period. 



Q6) COP Accreditation 

Official accreditation from the UNFCCC will be a requirement for anyone to work on site at the Canada 
pavilion at COP27.  

Can we assume that all members of the EMT approved as part of a bid will receive accreditation to the 
COP27 as part of the Canadian delegation? In other words, the EMT will not be responsible for seeking 
accreditation from the UNFCCC for the staff it provides to work at the Canada Pavilion?  

Response #6 

That is correct. The EMT is not responsible for obtaining UNFCCC accreditations. ECCC will be 
responsible to ensure such accreditation is obtained however, there will be a responsibility on the EMT 
to provide information to support their accreditation.  


