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This Solicitation Amendment No. twenty-six (26) is raised to include the following Addendum No. 
ten  (10). 
 
The following Addendum to the tender is effective immediately. This addendum shall form part 
of the contract documents. 
 
INSERT: NORR Addendum 10 

This solicitation is hereby amended to: 

 
1. Answer the following questions: 

 
 
Q260. The following doors show on the drawings as having a door contact, but there is no indication of 
supply by the Security Supplier in the hardware schedules. Are the door contacts required to be 
connected to the security panels and, if so, which door contact style or type is required? 
•Door 1-12 (HS.30)   on dwg E50-01. Barrier free washroom applications. 
•Door 2-35   on dwg E50-02. Barrier free washroom applications. Additional note: This door does not 
appear in the door hardware schedule HS.30, but I believe that is where it should be. 
•Door 3-27 (HS.30)   on dwg E50-03. Barrier free washroom applications. 
•Door 4-27 (HS.30)   on dwg E50-04. Barrier free washroom applications. 
•Door 5-34 (HS.30)  on dwg E50-05. Barrier free washroom applications. 
•Door 1-83 (HS.52)   on dwg E50-01. Barrier free washroom applications. 
A260. No, barrier free washroom doors do not require the door contact to be connected to the security 
panels 
 
Q261. Would AFx Express Intrusion and Access control system system be considered as an 
equal/alternate for the ACS/VAS system? 
A261. AFx Express Intrusion and Access control system is not an accepted alternate due to 
compatibility/programming issues with another system being used. The security management system 
(SMS) shall be the Kantech EntraPass Global Edition.  All system components shall be compatible with 
the Kantech EntraPass system.  See NORR Addendum 10. 
 
Q262. On plan E09-01, which size of conduit is required for the runs between the security racks and 
security panels 
A262. Refer to specification section 28 10 00 item 3.2.11 in NORR Addendum 10 for conduit 
requirements for security cabling 
 
 
 
 
Q263. Please confirm if Aruba 6300M switch is an acceptable alternate to product described in section 
28 10 00 sub section 2.7 CCTV SYSTEM,  .14 Security Network Switches – Cisco Catalyst 3750-E Series 
A263. Aruba 6300M switch is not acceptable alternative 
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Q264. Please confirm if cameras IFS02-D12-OIA4 and IFS02-D12-ITA4 are acceptable alternate for 
discontinued camera Axis M3304-V. Described in Section 28 10 00 subsection 2.7 CCTV SYSTEM.5.2.3 
A264. Illustra Flex Gen4 2MP Mini-Dome, Illustra Flex Gen4 8MP Mini-Dome, and lllustra Flex 2MP PTZ 
by Tyco Security Products 
 
Q265. On drawing E50-01 no video wall are shown in room 1-80. Please confirm no video wall are 
required by security contractor. 
A265. Video wall is not required. Power and communication outlets for equipment are shown on 
electrical drawings E10-01 and E40-01. One data outlet added in the room 1-80 in NORR Addendum 10. 
 
Q266. Please advise if Aiphone AX-DF-P is acceptable for Intercom.  
A266. The security management system (SMS) shall be the Kantech EntraPass Global Edition. All system 
components shall be compatible with the Kantech EntraPass system.  See NORR Addendum 10. 
 
Q267. Please confirm the requirement is to have 2 switches per security rack for redundancy on 
communication to access controllers as indicated from the following sections:  
a)In Section 28 10 00 2.3.1.5 - The system to incorporate the use of bi-directional 485 communications 
and/or Class “A” TCP/IP redundant connections for redundancy and reliability. 
b)In Section 28 10 00 2.3.1.6 - The system to incorporate “High Availability” Communications so that 
multiple communication paths are available to all controllers. High availability shall be defined as, “an 
existing alternate controller shall take over communications in the event the main controller fails. The 
controller must be located in a separate location to the first 
c)In Section 28 10 00 2.4.1.3 - Communication: two channel TCP/IP standard LAN/WAN windows 
environment protocol 
d)In Section 28 10 00 2.4.1.13 - TCP/IP LAN connections: 2 TCP/IP LAN connections capable of 
configuration in LAN switch mode or dual LAN operation for Class ‘A’ Communication configurations 
A267. Refer to revised specifications issued for NORR Addendum 10. 
 
Q268. Can you clarify the following mechanical questions- Do we supply Pressure independent Zone 
Valve and system valves or Pressure dependent Zone valves and system valves?   
On drawing M73-02 and M73-03 There are four Bypass with Control valve and pressure sensors.   Are 
the sensors and valves connected to the controls system and what would be the sizes of the control 
valve required. 
A268. The control valves used in the system are generally pressure independent control valves, please 
refer to details and schedules. 
The bypass control valves shown on dwgs. M73-02 and M73-03 are connected to and controlled by the 
EMCS to ensure minimum flow through the respective pumps. The bypass and control valves are sized 
for this purpose.  Bypass and control valves sizes will be shown in NORR Addendum 10.  
Q269. For all Exterior Glass make-ups (ALL IGU’s) The outboard lites are specified with #1 Bird friendly 
Acid Etch pattern No.17. This product has a size limitation of 128” (3,251mm) tall. The upper lites in the 
Atruim Curtain wall cannot be manufactured with the exact acid etch bird friendly pattern specified. 
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A269. At least one manufacturer that services the region has the capacity to acid etch to that 
specification. 
 
Q270. In DIV 28 Section 2.3.1.6 -  it references incorporating “High Availability” Communications for 
Controllers. 
But in the Controller Section.  2.4.2.5 It asks for the Controller to continue to function without 
degradation upon communication loss. If the controller operates without communication is “High 
Availability” still needed? 
A270. Please refer to revised specifications for NORR Addendum 10. 
 
Q271. In DIV 28 Section 2.3.51.1- Asset Management- You are asking for an Asset management module. 
Are you able to provide more information as to what you are looking for as there is not enough 
information in the RFP to quote? 
-How many devices are you looking to protect. 
-What type of improper events are you requiring 
-Is this required for people to sign out equipment? Or do you want something Geosynchronous based? 
-What specific types of assets are to be protected?  Mobile, fixed, utility etc. 
-Does this need to be part of the access control software or is this a separate system to be integrated 
into the access control system by a software or database connection. 
A271. This should be part of the access control software. See NORR Addendum 10. 
 
Q272. In DIV 28 Section  2.3.12.2- You are asking for unlimited software capacities, which is fine, but 
what do you want for initial counts. Is the amount to make the system work in the RFP enough or are 
additional required at time of bidding. 
A272. Please refer to revised specifications for NORR Addendum 10. 
 
Q273. In DIV 28 Section  2.3.1.15(16)- Can you provide more details to what type of systems you want 
seamless integration with?  What life safety system, remote paging and email systems do you require 
integration with? 
A273. No integration with BAS is required. 
 
Q274. In DIV 28 Section  28.2.7.14- Network switches.  Are the network switches to be stand alone from 
the rest of the building network.  If integration is needed what are the requirements? 
A274. Stand alone from the rest of the building network. 
 
 
 
 
Q275. Section 10 44 00 3.1.3 states "Mount extinguishers in cabinets in all areas accessible by public, 
and on brackets in all other areas." Could the areas accessible by the public be defined? Drawings 
appear to show wall mounted extinguishers throughout. 
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A275. Areas not accessible to the public include  Mechanical, Electrical, Data, Penthouse, Parking 
Garage, Storage and Janitors rooms plus the Loading Dock. See updated section 10 44 00 in NORR 
Addendum 10.  
 
Q276. Specification 01 51 00 1.5.7.2 requires that any lamp used for longer than 3 months during 
construction be replaced. While this clause is suitable for incandescent or fluorescent fixtures, the 3 
month timeframe is a fraction of the lifespan for LED fixtures, and replacement of LED lamps after 3 
months use would be unnecessary. Please confirm if the requirement is only intended for fluorescent or 
incandescent fixtures 
A276. The 3 months refers to continuous use, equating to approximately 2,100 hours of cumulative use.  
 
Q277. The following doors appear in the door hardware schedules, but do not appear in the E50 series 
drawings. Are they required? 
•Door 1-87 (HS.39)    - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.39 indicates Security Supplier to 
provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
•Door 1-35 (HS.40)     - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.40 indicates Security Supplier 
to provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
•Door 1-54A (HS.42)    - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.42 indicates Security Supplier 
to provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
•Door 1-57 (HS.43)      - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.43 indicates Security Supplier 
to provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
•Door 1-67 (HS.48)     - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.48 indicates Security Supplier 
to provide a surface mounted door contact 
A277.  •Door 1-87 (HS.39) - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.39 indicates Security 
Supplier to provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
- Yes, door 1-87 to have card reader and associated devices 
•Door 1-35 (HS.40) - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.40 indicates Security Supplier to 
provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
- No, door 1-35 does not require a card reader 
•Door 1-54A (HS.42) - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.42 indicates Security Supplier to 
provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
- Yes, as indicated on drawing E03-02, door 1-54A is to have security rough ins as shown on detail 5 
•Door 1-57 (HS.43) - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.43 indicates Security Supplier to 
provide card reader, Rex sensor, door contact, access controller, and power supply. 
- Yes, as indicated on drawing E03-02, door 1-57 is to have security rough ins as shown on detail 5 
•Door 1-67 (HS.48) - this door does not appear on dwg E50-01, but HS.48 indicates Security Supplier to 
provide a surface mounted door contact 
-- Yes, Door 1-67 to have door contact 
See updated drawing A03-02 and E50-01 in NORR Addendum 10. 
Q278. This door shows on dwg E50-01 and is indicated as door hardware schedule HS.51b. However, it is 
also indicated in the schedule as HS.36b. Just bringing the duplication to your attention. 
•Door 1-82C (HS-51b)       dwg E50-01 Shows in door hardware schedule under both HS.36b and HS.51b 
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A278. Door 1-82C is 51b as per Arch door schedule and electrical drawings. Div 08 Door hardware 
schedule spec to be updated for clarity in NORR Addendum 10. 
 
Q279. The following doors lead to the Fingerprint Photo ID Office and require an interlocking application 
to only allow one door to be open/accessed at a time. However, there are only two doors into the space 
and the hardware schedules seem to be duplicating materials. Looking for some clarifications on 
quantities or application. 
• Door 1-98A (HS.62)         on Dwg E50-01. HS.62 shows two of each of the card readers, Rex sensors, 
door contacts, access controllers, and power supplies. 
• Door 1-98B (HS.63)          on Dwg E50-01. HS.63 shows one of each of the card readers, Rex sensors, 
door contacts, access controllers, and power supplies. 
A279. Group 62 is showing two(2) units for each security device because there’s two(2) openings listed 
(1-98A & 5-05). There is no repeated hardware.  
 
Q280. On dwg E50-03, the following door to the Data Room shows a card reader, door contact, and 
electric strike. The door hardware schedule HS.33 does not show any Security Supplier connection. Does 
this door require connection to the access / security panel? 
•Door 3-45 (HS.33)  - appears on dwg E50-03. Does the door require connection to the access & security 
panel? Does the door require a rex sensor? 
A280. Yes, as per electrical drawings door 3-45 is to equipped with card reader, door contact and 
electric strike. A03-02 Door Hardware Schedule is updated to show 3-45 with card reader access in 
NORR Addendum 10.  
 
Q281. Please provide clarification of the concrete works to be performed on line 7 and 7’ as detailed on 
drawing S50-02. Our interpretation is that the existing construction is currently configured as shown, 
and no demolition is required prior to the dowelling and concrete slab infill. Is this correct? If not, please 
provide demolition details. With no structural demolition associated with these details, why is there 
temporary shoring shown. Please clarify 
A281. Please refer to sections 1,2,3,4 and 6 on drawing S50-02, sections show that up to 150 mm depth 
of concrete removal is required to install dowels to connect North and South sides of building. Total 
depth of concrete slab in most part is 260 mm.  After removal of 150 mm concrete only 110 mm will be 
left and we believe shoring is required for safety. Extent of concrete removal required for dowel 
placement is also shown on plans.  
 
Q282. Will there be access for a crane & materials along the Garden Path? 
A282. Access for a crane and/or materials along the Garden Path is permitted as long as the contractor 
remains within the property boundary, as shown on the survey plan. The existing steel fence may be 
removed and re-instated. Refer to Section 01 52 00 CONSTRUCTION FACILITIES Paragraph 1.6.2. 
 
Q283. Are there any test results from the fuel tank monitoring wells? 
A283. There are no fuel tank monitoring wells. 
Q284. Would cleaning the fuel tank and filling it with flowable fill be an option instead of removing it? 
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A284. No, that would not be acceptable.  There are no provisions in SOR/2008-197 for the 
abandonment in place of any system or system component.  It has to be removed.   
 
Q285. Regarding Coatings MET-S2 and MET-S4 from the specification section 01 61 10: The dry film 
thickness indicated is a very light and you can expect the finish to quickly deteriorate and the underlying 
steel to start showing rust. Our paint supplier recommends a primer coat be applied first for best results 
- can this be approved? 
A285. MET-S2 does have a primer coat indicated in the List of Materials. MET-S4 however is a steel 
"Bluing" process or a acrylic lacquer coating - the Dry Film Thickness is light and will be changed to 0.85 
mil in NORR Addendum 10.  
 
Q286. Signage Question: 
• There is no M6 to M11 in the sign schedule, but they appear in the drawings, What are quantities for 
these? 
• Accent wall schedule (page 107) the rough dimension listed, is that the wall size or actual graphic/etch 
size ? 
• RS2-W Room Nos. to be installed on each entry door frame - Quantity not noted on sign schedule - 
page 31. These are engraved signs - approx. 1.5" x 3" Can you please provide a quantity required? 
A286.  • See NORR Addendum #10 for M6 to M11 quantities. 
• Accent wall schedule is on page 83. Rough dimensions are the wall size.  
• Quantity is 332. Per notes in signage package, the vendor is to submit a detailed Room Sign Schedule 
including number of signs for review and approval prior to production of signage.  
 
Q287. Norr Addendum 9 clear shows the intent of the strip window system for CW2. It should be noted 
that in many of the new strip window systems on the market  
(Alumicor and Kawneer for instance) have moved away from the tape glazed products to dry glazed rain 
screen type windows. These systems allow water to drain out of the window profiles and the use of 
epdm and similar materials for the exterior gaskets eliminates the possibility of the glazing tape leaching 
material down the frame over time which often occurs with tape glazed profiles. This being said the 
typical sill detail of CW2 type strip windows has the panel system installed up to the daylight opening 
and sealed with sealant  at the glass line. This detail would have the windows drain any water infiltrating 
the system behind the panel system. We expect this would not acceptable. Would the architect accept 
lowering the panel system to allow potential water to drain on top of the panel? This would show 
approximately 19mm of the window sill above the panel line. 
A287. This would be an acceptable alternative and would be addressed in shop drawings. A mullion cap 
matching the head detail would need to be provided at the sill and at all end of field perimeters. 
 
Q288. Is drawing E50-01 meant to show new parking gate barrier at grid A, 1-3? Is drawing E50-00 
meant to show new parking gate barriers between grid A,B, 10,11. 
A288. Refer to A20 series drawings. Two new barriers at grid A, B, 10, 11. The barriers are existing and 
reused at Kent St. 
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Q289. Section 01 35 54 states that we must have a minimum of 2 Security Personnel on site at all times. 
This seems excessive, particularly during working days when activity is happening on site. Please confirm 
that this is non-negotiable, and not up to the discretion of the general contractor. 
A289. The requirement to have a minimum of 2 Security Personnel on site at all times is non-negotiable.  
 
Q290. The specifications regarding controls wiring and conduit systems between section 25 and 26 are 
contradictory. Section 25 05 60, 2.4.3 and Section 25 30 02, 2.28.2 both say that wiring under 70 volts 
can use “FT6 rated wiring where wiring is not run in conduit, while Section 26 05 21, 3.7.1 says to “install 
control cables in conduit.” Section 25 30 02 3.1.6.6 also clarifies that “Wiring in mechanical rooms, 
wiring in service rooms and exposed wiring must be in conduit,” which suggests that wiring outside of 
this scope would fall under the other sections that allow for FT6 rated wiring not run in conduit. Please 
clarify whether or not all controls wiring is intended to be run in conduit. 

A290. All wiring to be installed by Division 26 Contractor shall follow Electrical Specification 26 05 21. All 
installation to be complied to CEC and NBC.  Specifications 25 05 60 and 25 30 02 updated for clarity as 
part of NORR Addendum 10.  

 
All other terms and conditions remain the same. 


