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02/10/2023         File No. 10075535  
 

ADDENDUM 2 
 
RE: Request for Proposal # 10075535   
 
No consideration will be given for extras and/or changes because the tenderer was not familiar with 
the contents of this Addendum. 
 
A question has been received from potential tenderer about the subject Request for Proposals. The purpose 
of this Addendum to the Request for Proposals is to summarize the question and answer the information 
of all potential bidders. 
 
Question # 1: 
 
In the table “Language Training Detailed”, found in the SOW on page 35, it mentions “B. Part-Time group 
virtual teacher led training”. However, there’s no other mention of group training in the RFP and the 
Pricing Schedule only includes individual tutoring services. Is group tutoring part of this RFP? 

 
If group tutoring is part of this RFP: 

a. Is it possible to add this category of services to the Pricing Schedule? 
b. Would self-study be part of the group training methodology too? 
c. Could we have group tutoring sessions of 1.5 or 2 hours instead of 3 hours in addition to the self-

study? 
 
Answer # 1: 
 

a. See updated table: 
   

CATEGORY OF 
SERVICES 

ESTIMATED USAGE 
(ANNUALLY) 

UNIT 
FIRM PRICE 
PER UNIT 

TOTAL 

Subscription based 
training program (self-study 
without tutoring) 

Unlimited Licenses 

    

Second language level 
assessments 200 Evaluations 

    

Tutoring Services – 
Individual 8,000 Hours 

    

Part-Time Group Training - 
Virtual teacher led training 
(not including self-study) 

150 Learners 

    

 
b. No 
c. No 

 
Question # 2: 
 
At R4 Pedagogical advisor, it mentions hours of supervision for the first bracket, but then it switches to 
hour of tutoring: 
 
For supervising services experience:  
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1,500 – 3,000 hours of supervision – 5 points 
3,001 – 4,500 hours of tutoring – 10 points  
Over 4,500 hours of tutoring – 20 points 

 
Answer # 2: 
 
This is not an error.  5 points are issued should the advisor not have any tutoring experience but only 
have supervision hours. 

 
Question # 3: 
 
In section 3.1 Bidder's Preparation Instructions for Section IV - Additional Information  
What is required in this section as there is no description /details provided in what Bidders need to submit 
in this section? 
 
Answer # 3: 
 
This section is for any information that does not fit into the other sections, but you believe to still be 
pertinent to your bid response. It is not mandatory.  
 
Question # 4: 
 
4a)  
In R3,  , you require written confirmation from each Client Organization to support all the experience 
shown in each of these sections to gain the maximum points for each level. (Level A, B and C), 
 
4b)  
in R4 you require written confirmation from each Client Organization to support all the experience shown 
in each of these sections to gain the maximum points for total hours 
and, 
 
4c)  
In R5 you require written confirmation from each Client Organization to support all the experience shown 
in each of these sections to gain the maximum points for total hours for each of the 20 instructors we are 
putting into our bid. 
 
We feel this would take an excessive amount of time not only as a Bidder to reach out to each of the 
client departments but also expect our clients to have them to provide written confirmation for the 3 levels 
for R3, another written confirmation  for R4 and then possibly 20 more for each instructor we are offering.  
 
At a minimum that is 24 written confirmations (if we as a bidder have 1 project that we have 20 instructors 
assigned that meets all the mandatory and point-rated requirements) but more realistic is going to be a 
lot  more as for each of the 20 resources we need to illustrate 2500+ hours of language training and more 
than likely be at least 15 written confirmations per instructor at the best. 
 
We are asking for the written confirmation be removed  or change it that the Bidder must provide written 
certification from the owner(s) of the Bidder certifying all information provided is true. 
 
If you require all of these written confirmations then we would need an extra month at a minimum to 
gather all of these written notices. 
 
Answer # 4: 
 
Written confirmations are required, and a 2-week extension has been granted. Solicitation closing date is 
now:  
February 28, 2023 @ 2:00p.m. EST 
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Question # 5: 
 
In R4, it is stated: 
A) For tutoring services experience, per Teaching Resource:  
· 1,500 – 2,000 hours of tutoring – 10 points  
· 2,000 – 2,500 hours of tutoring – 30 points 
· Over 2,500 hours of tutoring – 50 points  
 
Maximum points for A) : 50 points  
 
So should the maximum points be 1,000 points ?  
 
We are unsure how to get the maximum points as what would happen if we had 19 teachers with over 
2500 hours while 1 was at 2000 hours?  
 
OR 
 
Is the 2500 hours combined total hours between all 20 teachers? Which means we could have 19 
teachers with 2 hours each and 1 with 2500 hours? 
 
We are asking for clarification on how the points will be rewarded in R4. 
 
Answer # 5: 
 
Should any 1 of the resources fall below the max hours, they drop down a level 
ie – If ONE of the 20 resources have less than 2500 hours of tutoring but more than 2000 – they would 
score 30 
 
Hours cannot be combined 
 
Question # 6: 
 
In the updated Basis of Payment table, for the part-time group training it mentions “Learners” as a unit. 
We believe it would be easier to provide an hourly rate for group training for a whole group. Would it be 
possible to provide the estimated number of group tutoring hours and ask for an hourly rate? 

Answer # 6: 
 
The hourly rate would be up to the company as part of their bid.  The rates will remain per learner. 
 
Question # 7: 
 
For the group training, what would be the maximum number of learners per group? 
 
Answer # 7: 
 
Maximum learners per group is 8 
 
For questions # 8 - #10: 
 
We would like to understand and challenge the Mandatory criterion M1. Indeed, our e-learning platform is 
hosted in Europe according to the highest data protection and security standards and is respecting stricter 
norms that PIPEDA by being GDPR-compliant. In that sense: 
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Question # 8: 
 
Is the services being hosted in Canada a mandatory requirement required by law or could it be bypass in 
any way ? Given you our “hosting policy”, ISO 27001 security audit, … 
 
Answer # 8: 
 
We would need to complete an entire security reassessment in order to allow this.  Which we are not 
willing to do as that would create a considerable delay which would not be acceptable. We encourage this 
company to expand into Canada and bid on future contracts. 
 
Question # 9: 
 
If the criterion is non-negotiable, can you explain us the reason ? We would genuinely understand the 
why of the situation to justify the investment of installing such infrastructures in Canada to our 
management (as they are extremely expensive for SMEs). 
 
Answer # 9: 
 
This would need to be answered by IT Security – we do not hold these expertise. 
 
More information can be found here. 
 
Question # 10: 
 
If this criterion can be amended, under which conditions ? And can we get a deadline extension to 
assemble our bid response ? 
 
Answer # 10: 
 
No further extensions are being given at this time. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

https://cyber.gc.ca/en/guidance/benefits-and-risks-adopting-cloud-based-services-your-organization-itse50060
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All other terms and conditions of the Request for Proposals remain unchanged. 
 
 
Tenderers are to acknowledge this Addendum by signing in the space provided below and 
enclosing a copy of this document with their Technical Bids. 
 
 
 
Sincerely 
 
Kristen Bell-Lalonde 
Supply Specialist 
 
 

RECEIPT ACKNOWLEDGED 
 
 
Name of Company ___________________________________________ 
 
 
Signature ___________________________________________________ 
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